Haber

Avustralya Başbakanı, AUKUS anlaşmasının ülkenin ‘en büyük savunma atılımı’ olduğunu söyledi

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, ABD, İngiltere ve Avustralya arasında imzalanan nükleer denizaltılarda kullanılan teknolojinin paylaşımını ve nükleer denizaltıya sahip olunmasını içeren “AUKUS” adlı savunma anlaşmasının “en büyük anlaşma” olduğunu söyledi. ülke tarihinde savunma atılımı”.

Albanese, Ekim 2021’de Canberra’daki Avustralya Ulusal Basın Kulübü’nde konuşan ABD ve İngiltere ile AUKUS anlaşmasına yönelik kamuoyu eleştirilerine yanıt verdi.

Avustralya’nın İngiltere ve ABD’nin onayı olmadan inşa edilmesi planlanan denizaltıları kullanmak için inisiyatif kullanamayacağı yönündeki eleştirilere yanıt olarak Albanese, ülkesinin kendi denizaltılarının konuşlandırılması üzerindeki yetki ve egemenliğini sürdüreceğini belirtti.

Albanese, tıpkı ABD ve İngiltere’nin egemenliklerini savunacağı gibi ülkesinin de kendi egemenliğini koruyacağını kaydetti.

Avustralya Kraliyet Donanması’nın yenilenmesine katkı sağlaması beklenen anlaşmanın denizaltıların ötesinde ABD ve İngiltere’ye de fayda sağlayacağını belirten Albanese, “Şimdi bu (anlaşma) savunma kapasitesinde tarihimizin en büyük atılımı olacak. .” terimini kullandı.

Anthony Albanese, AUKUS anlaşmasının nükleer denizaltılar ve hatta teknoloji iş birliğinden daha fazlasını ifade ettiğini belirterek, anlaşmanın “geleceğe” bağlı olduğunu ve tarafların ortak maliyet ve çıkarlarını şekillendirdiğini belirtti.

Tarafların denizaltı inşası konusunda işbirliğinin faydalarına odaklandıklarını kaydeden Albanese, anlaşmanın çok yönlü etkilerinin olduğunu kaydetti.

Albanese, Avustralya’nın savunma harcamalarının önümüzdeki yıllarda artacağını da belirtti.

Avustralya, “nükleer enerjiden” önce nükleer denizaltı alan ilk ülke olacak

Avustralya, Ekim 2021’de ABD ve İngiltere ile nükleer denizaltı teknolojisi alanında işbirliğini öngören AUKUS muhtırasını imzaladı.

Üç ülkenin isimlerinin İngilizce kısaltması olan “AUKUS” adlı güvenlik anlaşmasına göre, Güney Avustralya eyaletinin başkenti Adelaide’deki tersanelerde en az 8 adet nükleer enerjili denizaltı inşa edilecek.

Anlaşmaya göre, Avustralya’nın nükleer enerjiyle çalışan denizaltıları, Hint-Pasifik’te istikrarı desteklemek ve anlaşmaya taraf olan ülkelerin ortak değer ve çıkarlarının korunmasına katkıda bulunmak için kullanılacak.

Çin’in Hint-Pasifik bölgesinde artan askeri varlığına karşı açıklanan AUKUS anlaşmasına tepki gösteren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, anlaşmanın bölgesel barış ve istikrarı önemli ölçüde baltalayacağını eleştirdi.

AUKUS’un ardından Avustralya, “nükleer güce” ulaşmadan önce nükleer denizaltılara sahip olan ilk ülke olarak kayıtlara geçecek.

haber-caybasi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu