IMF, bu yıl için küresel büyüme tahminini yükseltti
YENİ Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomik büyüme tahminini bu yıl yüzde 2,8’den yüzde 3’e yükseltirken, 2024 için yüzde 3’te sabit tuttu.
Türkiye’nin büyüme tahmini 2023 ve 2024 için yükseltildi.
IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun Temmuz 2023 sayısını “Kısa Vadeli Esneklik, Devam Eden Zorluklar” başlığıyla yayınladı.
Raporda, Kovid-19 salgını ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası küresel toparlanmanın yavaşladığına dikkat çekilirken, geçen yılki büyümeyi engelleyen güçlerin devam ettiği kaydedildi.
Raporda, halen yüksek seyreden enflasyonun hanehalkının alım gücünü aşındırmaya devam ettiğine dikkat çekilirken, merkez bankalarının enflasyona karşı sıkılaştırıcı politikasının borçlanma maliyetini artırarak iktisadi faaliyeti sınırladığı belirtildi.
Raporda, özellikle dünyanın en fakir ülkeleri için salgın öncesi taleplere kıyasla çıktı kayıplarının büyük olmaya devam ettiği vurgulandı.
Yılın ilk çeyreğinde küresel ekonomik aktivitenin hizmet kolunun etkisiyle olumsuzluklara rağmen dirençli olduğuna değinilen raporda, imalat dahil hizmet dışı segmentlerin zayıflık gösterdiği ve ikinci çeyreğe ait yüksek frekanslı göstergelerin aktivitede daha geniş bir yavaşlamaya işaret ettiği bildirildi.
Daha fazla şok olması durumunda enflasyonun yüksek kalabileceği uyarısı
Raporda, uluslararası ticaret ve imalat bölümündeki talep ve üretim göstergelerinin tamamının daha fazla zayıflığa işaret ettiği belirtilirken, salgın döneminde biriken fazla tasarrufların başta ABD olmak üzere gelişmiş ekonomilerde azaldığı ve bunun şoklara karşı korunmak için daha ince bir tampon anlamına geldiği kaydedildi.
Ukrayna’daki savaşın şiddetlenmesi ve aşırı hava olayları gibi şokların artması durumunda enflasyonun yüksek kalabileceğine işaret edilen raporda, piyasalar merkez bankalarının sıkılaştırıcı politikaya uyum sağlarken finans dalındaki türbülansın yeniden başlayabileceğinin altı çizildi.
Raporda birden fazla ekonomide önceliğin bir yandan finansal istikrarı sağlarken bir yandan da enflasyonu düşürmek olduğu, bu nedenle merkez bankalarının fiyat istikrarını yeniden tesis etmeye odaklanması gerektiği belirtildi.
Raporda, ABD’de borç limiti ikileminin çözülmesi ile ABD ve İsviçre bankacılığındaki türbülansın kontrol altına alınması için yetkililerin attığı güçlü adımların finans sektörü risklerini azalttığına dikkat çekildi.
2023 enflasyon beklentisi yüzde 6,8’e düşürüldü
IMF’nin raporunda geçen yıl yüzde 3,5 büyüdüğü tahmin edilen dünya ekonomisinin 2023 ve 2024’te yüzde 3 büyümesinin beklendiğine değinildi.
Fon tarafından Nisan ayında yayınlanan tahminlerde dünya ekonomisinin 2023’te yüzde 2,8, 2024’te yüzde 3 büyüyeceği öngörülmüştü.
Raporda, büyüme tahmininin bir önceki rapora göre daha yüksek olmasına rağmen tarihsel standartlara göre zayıf kaldığı vurgulanırken, merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında politika faiz oranlarındaki artışlarının iktisadi faaliyet üzerinde baskı yaratmaya devam ettiği vurgulandı.
Raporda, küresel manşet enflasyonun 2022’de yüzde 8,7’den 2023’te yüzde 6,8’e, 2024’te yüzde 5,2’ye düşmesinin beklendiği belirtildi.
IMF’nin Nisan ayı raporunda bu yıl için küresel enflasyon beklentisi yüzde 7 oldu.
ABD büyüme tahmini bu yıl için yukarı yönlü revize edildi
Raporda, geçen yıl yüzde 2,1 büyüdüğü varsayılan ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 1,8, 2024’te ise yüzde 1 büyümesinin beklendiği bildirildi.
IMF’nin Nisan ayı varsayımlarında ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 1,6, 2024’te ise yüzde 1,1 büyüyeceği öngörülüyordu.
Geçen yıl yüzde 3,5 olarak tahmin edilen Euro bölgesi ekonomisinin bu yıl da yüzde 0,9’a gerilemesi ve bölge ekonomisinin 2024’te yüzde 1,5 büyümesi bekleniyor.
IMF’nin Nisan ayındaki iddialarında, Euro bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 0,8, gelecek yıl ise yüzde 1,4 büyüyeceği öngörülüyordu.
Raporda, bu yıl yüzde 0,1 küçüleceği tahmin edilen Alman ekonomisinin 2023’te yüzde 0,3 küçülmesinin beklendiği belirtilirken, Fransa ekonomisi için bu yıl için büyüme tahmini yüzde 0,7’den yüzde 0,8’e yükseltildi.
Raporda, İtalya için büyüme beklentisinin bu yıl yüzde 0,7’den yüzde 1,1’e, İspanya için büyüme tahmininin ise yüzde 1,5’ten yüzde 2,5’e yükseltildiği kaydedildi.
Raporda, gelecek yıla ilişkin büyüme tahminlerinin Almanya için yüzde 1,1’den yüzde 1,3’e, İtalya için yüzde 0,8’den yüzde 0,9’a yükseltildiği, Fransa için yüzde 1,3 ve İspanya için yüzde 2 ile sabit kaldığı kaydedildi.
Raporda, daha önce bu yıl yüzde 0,3 küçüleceği tahmin edilen İngiltere ekonomisinin yüzde 0,4 büyümesinin beklendiği aktarılırken, ülke ekonomisi için 2024 büyüme varsayımının yüzde 1’de tutulduğu bildirildi.
Raporda, söz konusu revizyonlarla gelişmiş ülkeler grubuna ilişkin büyüme beklentileri 2023 yılı için yüzde 1,3’ten yüzde 1,5’e çıkarılırken, 2024 yılı için yüzde 1,4 olarak sabit tutuldu.
Çin ekonomisinin büyüme tahmini değişmedi
Gelişmekte olan piyasalar ve gelişmekte olan ülkelerin büyüme tahminlerine de yer verilen raporda, Çin’in bu yıl için ekonomik büyüme beklentisinin yüzde 5,2, 2024 büyüme iddiasının ise yüzde 4,5 olduğu belirtildi.
Raporda, Hindistan ekonomisinin büyüme beklentisinin bu yıl için yüzde 5,9’dan yüzde 6,1’e çıkarıldığı ve gelecek yıl için yüzde 6,3’te kaldığı kaydedildi.
Raporda, bu revizyonlarla yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülke ekonomilerine yönelik büyüme beklentisinin 2023 yılı için yüzde 3,9’dan yüzde 4’e çıkarıldığı, 2024 yılı için yüzde 4,2’den yüzde 4,1’e düşürüldüğü belirtildi.
Türkiye’nin 2023 büyüme varsayımı yükseltildi
Raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3, 2024’te yüzde 2,8 büyümesinin beklendiği kaydedildi.
IMF’nin Nisan ayı varsayımlarında Türkiye ekonomisinin 2023’te yüzde 2,7, 2024’te yüzde 3,6 büyüyeceği öngörülüyordu.